Magyarországi lakosok számára

Miért fontos a magnéziumpótlás sportoláskor?

A közérzetre ható tüneteken kívül a magnézium hiányának leglátványosabb fizikai megnyilvánulásai: az izomgörcsök.

A sportolók állandó stresszhatás és fizikai terhelés alatt állnak, ezért esetükben nem ritka a lábikragörcs és a zsibbadás. 

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a sportolásnál. Elengedhetetlen a normál izomműködéshez, de segít megküzdeni a fáradtsággal is.  A megerőltető edzések növelik a folyadékveszteséget, amivel együtt a magnézium készletünk ezzel egyidőben csökken. Miután csökken a testünkből ennek az ásványianyagnak a mennyisége, a sportolás közbeni teljesítményünk jelentősen romlik. Ilyenkor a test átvált anaerob anyagcserére, amitől felgyülemlik a tejsav az izomban, így okozva izomfájdalmakat.[1]

Hogyan juthatunk magnéziumhoz?

A magnézium természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, például hüvelyesek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöld leveles zöldségek (spenót), illetve néhány dúsított élelmiszerhez hozzáadják: dúsított reggelizőpelyhek és más dúsított élelmiszerek, tej, joghurt és néhány más tejtermék.[2]

Intenzív sportoláskor fokozott magnéziummennyiségre van szüksége a szervezetnek. A Magne B6 készítmények jól felszívódó, szerves magnéziumsóval és B6-vitaminnal segíthetik a magnézium pótlását.

Magnézium és a mozgás

A sport és a magnéziumpótlás kéz a kézben járnak, és sok sportoló alkalmaz magnéziumot edzéshez, felkészüléshez és versenyek alkalmával, de nemcsak a versenysportolóknak kell odafigyelniük a magnéziumszintjükre. Ma az egyik legkedveltebb szabadidős sport a futás. A kezdetben még hobbifutók egyre ügyesebbé, edzettebbé válnak, egyre nagyobb kihívásokat szeretnének legyőzni, nőnek a kilométerek és az önmagukkal szemben támasztott elvárások.