Magyarországi lakosok számára

Lehet a fáradtság a magnéziumhiány jele?

Villámgyorsan válaszolunk is rá! Igen, lehet. Már a nagyon enyhe mértékű magnéziumhiány is okozhat gyengeséget, fáradékonyságot, általános rosszullétet.

Tapasztalhatunk fizikai erőtlenséget is, és úgy érezhetjük, hogy még a legkisebb feladat elvégzéséhez is komoly erőfeszítésre van szükség.[1]

A magnézium olyan mikro-tápanyag, amelyre a szervezetnek szüksége van az egészség megőrzéséhez. A magnézium számos folyamathoz fontos a szervezetben, többek között az izom- és idegműködés, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásához, valamint a fehérjék, a csontok és a DNS előállításához.[2]

Magnéziumhiány okozhat kimerültséget, idegességet, izomgörcsöket.  A magnézium pótlása hozzájárul a normális izomműködéshez, valamint a fáradság és kimerültség csökkentéséhez.

Hogyan pótoljuk a magnéziumot?

  1. Magnéziumszükségletünk közel 10 százalékát, bármilyen meglepőnek hangzik, ivóvízzel juttatjuk be a szervezetünkbe.
  2. A zöldségek közül a klorofillban gazdag levélzöldségeknek (sóska, spenót, kelkáposzta stb.) kiemelkedően magas a magnéziumtartalma. Emellett a hüvelyes növényekben – mint a bab, a borsó vagy a lencse – is sok a magnézium. 
  3. A gyümölcsök közül kiemelhetjük a banánt, a körtét, az almát és a grapefruitot. 
  4. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a különböző diófélék és egyéb olajos magvak is kiemelkedő magnéziumforrások.
  5. Magnézium szempontjából a tengeri halak fogyasztása is javasolt, mint a makréla, lazac, tonhal.[3]
  6. Ha fokozott magnéziummennyiségre van szüksége a szervezetnek akkor a Magne B6 készítmények szerves magnéziumsóval és B6-vitaminnal segíthetik a magnézium pótlását. 

Érdemes a hatóanyag-tartalom mellett a felszívódásra is odafigyelni! A Magne B6 bevont tabletta a magnéziumkészítmények közül az egyik legjobban felszívódó magnéziumsót, 470 mg magnézium-laktát-dihidrátot és 5 mg piridoxin-hidrokloridot tartalmaz bevont tablettánként.