Printed From:

 

Stressz és gyermekeink egészsége // iskolakezdés

Szeptember: extrém stressz az egész családnak

Itt a szeptember, ami különböző megpróbáltatásokat jelenthet a családoknak: iskolakezdés, iskolaváltás, új kalandok, új helyzetek, új kihívások – nem csak a gyereknek, de a szülőknek is egyaránt. Egyik oldalról: megint ünneplőben kell menni, befizetni az ebédet, jaj a szülői értekezlet! A másikról pedig: vajon hogyan érzi majd magát a gyerek az új szociális közegben, hogyan birkózik majd meg a teljesítménykényszerrel vagy a felelősséggel a vállán?

A megoldás nem írható fel receptre, mivel minden helyzet más és más: ehelyett kénytelenek leszünk megbirkózni az iskolakezdés izgalmaival, évről évre. Van pár módszer, amelyekkel megpróbálkozhatunk, hogy könnyítsünk a helyzeten – például ismerjük meg az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association, APA) javaslatait a témában, akiket az Egyesült Államok legnagyobb pszichológiai és tudományos szakmai szervezeteként tartanak számon. Ezek a tanácsok szerencsére földrajzi helyhez nem kötődnek, így itthon is nyugodt szívvel meríthetünk belőlük ötleteket:

Jószomszédi viszony

Ha vannak hasonló korú kisgyermekesek a környéken vagy a szomszédban, mindenképpen itt az ideje összebarátkozni velük. Nagy segítség lehet ugyanis, ha több család összefog, és egymás közt felosztják a feladatokat: ki vigye a gyerekeket iskolába, ki hozza el őket, ki milyen iskola utáni programokat szervezzen. Közösen is gondolkodhatunk, kinek mihez lenne kedve igazán, és ez nem csak a szabadidőnk megspórolása miatt érdemes lépés, de gyermekeink is jobban fogják magukat érezni, ha rendszeresen kis barátaikkal mehetnek iskolába – így talán kevésbé lesznek magukra utalva, kevésbé érzik majd magányosnak magukat a hétköznapokon.

Beszéljen hozzá – csak empatikusan!

Senki és semmi nem pótolhatja a családi kupaktanácsok fontosságát. Vitassák meg közösen, milyen kihívásokkal és félelmekkel kell megküzdenie a gyermeknek, és milyen megoldások lehetnek a problémákra! Legyen a lehető legempatikusabb ezekben a helyzetekben, és ne felejtse el, hogy ami az ön számára jelentéktelen apróság, gyermeke számára komoly, szorongást okozó stresszforrás lehet! Próbálja meg hangsúlyozni inkább, hogy a változás, bár esetenként félelmetes dolog lehet, de nem mindig rossz az, ami új… sőt!

Legyen minden lében kanál… és kérjen segítséget!

Minél többet tudunk szülőként az iskolai közösségről, annál könnyebb dolgunk van gyermekeink érzelmeinek megértésében. Találkozzunk az iskolai közösség felnőtt és gyermek tagjaival egyaránt! Keressük a tanárokkal, szülőkkel a kapcsolódási pontokat, és amikor szükségünk van rá, bátran kérjük ki véleményüket és segítségüket is!

Abban az esetben, ha úgy érzi, ön és gyermeke nehezen tud megbirkózni az iskolakezdés nehézségeivel, ne feledje, hogy az iskolapszichológusok minden intézményben segítik a gyermekek beilleszkedését, és támogatják a helyes szülői minták erősödését is. Ne féljen segítséget kérni!

Tunningolja fel szervezetét, gondoskodjon családja egészségéről is!

A feszültségmentes mindennapok egyik elengedhetetlen eleme ásványianyag-raktáraink feltöltése. Folyamatos stressz hatására csökkenhet szerveztünk magnézium szintje, és ettől mindannyian feszültebbek lehetünk. Ugye ön sem szeretne ingerlékennyé válni az iskolakezdés terhei alatt? A Magne B6 termékek pótolják a szervezetből hiányzó magnéziumot, ezáltal ellenállóbbá teszik az idegrendszert a fokozott megterhelések során is. A B6-vitamin elősegíti a magnézium sejtekbe való bejutását, így biztosítva azt, hogy szervezetünk valóban kedvezően hasznosítsa a bevitt magnéziummennyiséget. Válassza az eredeti Magne B6-ot: nem lehet véletlen, hogy Magyarország legnépszerűbb ásványianyag-tartalmú készítményévé vált az utóbbi években!

SAHU.MGP.17.09.0485 (2017.10.02.)

 
Utolsó módosítás dátuma: 2018.08.21.